10 Αλήθειες για το SEO

Όλοι θέλουμε να βρεθούμε στην κορυφή των οργανικών αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης. Ας δούμε 10 πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας.

Αυτό το άρθρο αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας για το SEO. Αν θέλετε να μάθετε τα βασικά του SEO, μπορείτε να το βρείτε εδώ: Τι είναι το SEO και γιατί το χρειάζομαι;.

10 Αλήθειες για το SEO

1. Χρειάζεται Χρόνος

Ναι. Χρειάζεται. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το καταλάβουμε.

Οι στρατηγικές SEO χρειάζονται τουλάχιστον 4 - 6 μήνες για να αποδώσουν και να αρχίσουν να φέρνουν αποτελέσματα. Το να περιμένουμε κάτι νωρίτερα απλώς θα μας απογοητεύσει. Μάλιστα, για ένα καινούργιο site που μόλις βγήκε στο διαδίκτυο, ο χρόνος που θα χρειαστεί θα είναι μεγαλύτερος.

Αν το χρονικό αυτό διάστημα φαίνεται σε κάποιους μεγάλο και πιστεύουν ότι δεν έχουν την απαραίτητη υπομονή, τότε θα ήταν καλύτερο να μη μπουν στον κόπο να επενδύσουν στο SEO. Θα χάσουν τα χρήματα τους και την ηρεμία τους.

Φυσικά θα πρέπει να προσθέσουμε άλλη μια παράμετρο: τον ανταγωνισμό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Όσο μεγαλύτερος είναι ο ανταγωνισμός, τόση περισσότερη προσπάθεια θα πρέπει να καταβάλουμε, με επιπλέον κόστος χρόνου.

Το μυστικό εδώ είναι η υπομονή. Το SEO μοιάζει πολύ με το αεροπλάνο. Χρειάζεται πολύ καύσιμο, προσπάθεια και χρόνος για να απογειωθεί και να φτάσει στο κατάλληλο ύψος. Τι συμβαίνει όμως όταν φτάσουμε στο κατάλληλο ύψος; Σταματάμε; Ας δούμε την επόμενη αλήθεια.

Οι στρατηγικές SEO χρειάζονται τουλάχιστον 4 - 6 μήνες για να αποδώσουν και να αρχίσουν να φέρνουν αποτελέσματα

2. Είναι μια Συνεχής Διαδικασία

Όταν πετύχουμε το στόχο μας και φτάσουμε επιτέλους εκεί που θέλουμε, μπορούμε να σκεφτούμε ότι πλέον είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα μας και να επαναπαυθούμε.

Άλλωστε, για να συνεχίσουμε και την παρομοίωση με το αεροπλάνο, όταν φτάσουμε τα 30.000 πόδια σε ύψος λύνουμε τη ζώνη που βάλαμε για την απογείωση και χαλαρώνουμε. Σίγουρα δε θα αρχίσουμε να πέφτουμε από εκεί που φτάσαμε, αλλά όπως ακριβώς και με το αεροπλάνο, αν δε φροντίζουμε την ιστοσελίδα μας, δεν προσθέτουμε περιεχόμενο, δεν προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις που συνεχώς αλλάζουν, θα ξεμείνουμε από καύσιμα και σιγά σιγά θα αρχίσουμε να πέφτουμε από τη θέση μας μέχρι να εξαφανιστούμε.

Μετά, αν θέλουμε ξανά τα αποτελέσματα που είχαμε όταν ήμασταν ψηλά, θα πρέπει να αρχίσουμε τη διαδικασία από την αρχή, δηλαδή θα χρειαστούμε άλλους 4-6 μήνες δουλειάς.

3. Εμπιστευόμαστε τους Ειδικούς

Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο μας, Τι είναι το SEO και γιατί το χρειάζομαι;, μπορούμε να κάνουμε SEO μόνοι μας. Όλη η πληροφορία υπάρχει στο διαδίκτυο, δεν αποτελεί κάποιο μυστικό. Όμως, πάντα θα είμαστε ένα βήμα (ή και πολλά βήματα) πίσω από τον ανταγωνισμό, χωρίς κάποιον ειδικό στο πλευρό μας.

Για παράδειγμα, το να επιλέξουμε μόνοι μας τις λέξεις-κλειδιά ή τις φράσεις-κλειδιά για τις οποίες θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την κατάταξη μας, είναι ένα ρίσκο με μεγάλη πιθανότητα αποτυχίας.

Οι επαγγελματίες του SEO έχουν πρόσβαση και εξοικείωση με εργαλεία που εξετάζουν τα τεράστια δεδομένα της Google και μπορούν να βρουν λέξεις-κλειδιά τα οποία πράγματι αναζητούν οι χρήστες σε μεγάλο όγκο.

Αναζήτηση για λέξεις-κλειδιά για αποτελεσματικό SEO

4. Η Πληρωμένη Διαφήμιση μπορεί να είναι Απαραίτητη

Αν δραστηριοποιούμαστε σε ένα πεδίο με υψηλό ανταγωνισμό, το SEO μπορεί να μην είναι αποδοτικό μετά από κάποιο σημείο.

Για παράδειγμα, αν είμαστε στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων του τουριστικού κλάδου, είναι πολύ πιθανό να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους άλλα 40 πρακτορεία στην περιοχή. Όμως υπάρχουν μόνο 10 θέσεις στη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google.

Σε αυτή την περίπτωση, θα είχε καλύτερη απόδοση το να δώσουμε τα χρήματα μας σε πληρωμένη διαφήμιση, για να εξασφαλίσουμε σίγουρη επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μας.

5. Το Περιεχόμενο είναι το Μεγαλύτερο μας Όπλο

Το να έχουμε μια καλαίσθητη, εμφανίσιμη ιστοσελίδα, που φορτώνει γρήγορα είναι πολύ καλό, όμως η Google χρειάζεται περιεχόμενο, δηλαδή κείμενο για να καταλάβει ποιο είναι το θέμα της ιστοσελίδας μας και να την κατατάξει.

Επομένως χρειαζόμαστε περιεχόμενο. Λέξεις. Πολλές λέξεις. Πολυλογία. Είναι χρυσάφι για το SEO.

Ιστότοποι με σελίδες που έχουν 300 λέξεις και παραπάνω, τραβούν την προσοχή των μηχανών αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης ψάχνουν πάντα για ιστοσελίδες σχετικές με τις αναζητήσεις των χρηστών τους.

Επομένως, όσο περισσότερο αναλύουμε σε βάθος θέματα που μας αφορούν και το κάνουμε μέσα από πρωτότυπο περιεχόμενο, τόσο το καλύτερο για το SEO μας.

Χρησιμοποιούμε περιεχόμενο για να τις μηχανές αναζήτησης και αποδοτικότερο SEO

6. Πρέπει να Κατανοήσουμε Απολύτως το Κοινό μας

Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί το κοινό μας να διαβάσει και να κατανοήσει το περιεχόμενο μας. Όλοι εκείνοι στους οποίους απευθυνόμαστε.

Ακόμη κι εκείνοι που δεν είναι τόσο "έξυπνοι", πρέπει να μπορούν να κατανοήσουν την ιστοσελίδα μας. Όσο πιο "χαμηλού επιπέδου" είναι το κείμενο μας, τόσο το καλύτερο για το SEO. The simpler the better.

Σκεφτείτε για παράδειγμα το άρθρο που διαβάζετε τώρα. Το θέμα του είναι το SEO. Το SEO είναι ένα τεχνικό κομμάτι του web development και οι επαγγελματίες του χώρου χρησιμοποιούν ορολογία και γλώσσα που δε θα καταλάβαινε κάποιος που δεν έχει επαφή με τον κλάδο. Όμως επειδή το άρθρο έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και απευθύνεται δυνητικά σε όλους, σκόπιμα έχουμε χρησιμοποιήσει απλή γλώσσα, χωρίς δύσκολους όρους και δυσνόητα αρκτικόλεξα. Έτσι έχουμε και τους αναγνώστες μας ικανοποιημένους αλλά και τις μηχανές αναζήτησης ευχαριστημένες.

7. Παίζουμε με τους Κανόνες της Google

Δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να "κλέψουμε το σύστημα" και να ξεγελάσουμε τις μηχανές αναζήτησης. Αυτά γίνονταν πριν 15-20 χρόνια.

Πλέον οι μηχανές αναζήτησης είναι αρκετά έξυπνες, επομένως καλύτερα θα ήταν να μείνουμε μακρυά από όποιον μας υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα με κόλπα που ξέρει μόνο αυτός. Στην καλύτερη περίπτωση θα χάσουμε τα λεφτά μας. Στη χειρότερη περίπτωση θα χάσουμε τα λεφτά μας και η Google θα βάλει την ιστοσελίδα μας στη μαύρη λίστα, εξαφανίζοντας μας από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

8. Το Local SEO είναι η Σωτηρία μας

Σε περιπτώσεις όπου έχουμε υψηλό ανταγωνισμό, το local SEO είναι κρίσιμης σημασίας. Πλέον ένα από τα βασικά κριτήρια των μηχανών αναζήτησης είναι η τοποθεσία. Τόσο η τοποθεσία του χρήστη που αναζητά, όσο και η δική μας.

Είναι σημαντικό επομένως να δηλώσουμε την έδρα, τη διεύθυνση και τα τηλέφωνα της επιχείρησης μας σε (τοπικούς) καταλόγους αλλά και στους χάρτες της Google.

Ταυτόχρονα δημιουργούμε συνδέσμους (backlinks) από άλλες ιστοσελίδες προς τη δική μας, μια διαδικασία που είναι απαραίτητη για την εδραίωση της ιστοσελίδας μας.

Έτσι βοηθάμε τις μηχανές αναζήτησης να προσδιορίσουν την τοποθεσία μας και να μας εμφανίσουν στους χρήστες που αναζητούν υπηρεσίες σχετικές με αυτές που προσφέρουμε.

Αναζήτηση βάση τοποθεσίας και εγγραφή σε τοπικούς καταλόγους για local SEO

9. Στοχεύουμε στην Εθνική (και όχι μόνο!) Εδραίωση

Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η κορυφή.

Και όταν λέμε η κορυφή, δεν εννοούμε να βγαίνουμε πρώτοι στο χωριό μας.

Ούτε στην πόλη μας.

Εννοούμε να βγαίνουμε πρώτοι στη χώρα μας (αν όχι και στο εξωτερικό).

Αν καταφέρουμε να βγαίνουμε στις πρώτες θέσεις για μια σειρά από λέξεις-κλειδιά, φανταστείτε τι ώθηση θα έχουν οι καταχωρήσεις μας σε καταλόγους αλλά και στις τοπικές αναζητήσεις. Η επισκεψιμότητα αλλά και το κύρος μας θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Στοχεύουμε στην κορυφή για εθνικές αναζητήσεις για καλύτερο SEO και brand authority

10. Θα Χρειαστεί να Πληρώσουμε

Αναμφίβολα θα φτάναμε και σε αυτό.

Ναι, πρέπει να πληρώσουμε. Με τα χρήματα μας ή με το χρόνο μας, που και αυτός ουσιαστικά είναι χρήμα.

Οι υπηρεσίες SEO δεν προσφέρονται δωρεάν. Χρεώνονται. Και μάλιστα αδρά.

Ο λόγος που χρεώνονται αδρά είναι ότι οι επαγγελματίες του SEO συνδυάζουν γνώσεις και δεξιότητες από δύο επαγγελματικούς κλάδους, web development και marketing.

Φυσικά η αγορά είναι ελεύθερη και μπορούμε να βρούμε διάφορες τιμές. Αρκεί βέβαια να θυμόμαστε πως ό,τι πληρώνουμε, παίρνουμε.

Σου άρεσε το άρθρο και το βρήκες χρήσιμο; Κοινοποίησε το:

Αφήστε ένα σχόλιο:

Επικοινωνήστε μαζί μας για υπηρεσίες SEO. Θα χαρούμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις λύσεις που μπορούμε να σας προσφέρουμε.


Επικοινωνήστε μαζί μας για να μοιραστείτε τις ιδέες και τους προβληματισμούς σας.